Navigácia

  • Deň narcisov

    Deň narcisov

    Žltý narcis – živý alebo umelý je už 28 rokov na Slovensku symbolom verejnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom. Organizuje ju Liga proti rakovine (LPR), ktorá z vyzbieraných peňazí podporuje napríklad rozvoj diagnostiky, liečby, výskumu či vybavenie nemocníc a hospicov.

    Tohtoročný 28. ročník Dňa narcisov sa konal v uliciach slovenských miest a obcí vo štvrtok 18. apríla 2024. 

    Tak ako každoročne sa do zbierky zapojila i naša škola.

  • ŠKD1

    ŠKD1
  • Meter kubický, decimeter kubický - matematický projekt

    Meter kubický, decimeter kubický - matematický projekt

    Aký objem v skutočnosti zaberá 1 kubický meter?

    Siedmaci na hodinu matematiky priniesli veľké štvorce so stranou 1m, ktoré si zhotovili doma. Zo štvorcov poskladali sieť aj kocku. Tak videli, ako skutočne vyzerá jednotka objemu - 1m3.

    Zmestí sa 1000ml do plastovej kocky s hranou 1dm?

    Žiaci sa presvedčili, že áno, keď predviedli pokus, pri ktorom vodu zo štyroch valcov s objemom 250 ml vliali do plastovej kocky s objemom 1dm3.

                                                                                                                                                          Marta Oškrobaná

  • Výmenný zber papiera - vyhodnotenie

    Výmenný zber papiera - vyhodnotenie

    V rámci výmenného zberu  sa nám spoločne podarilo nazbierať 982 kg starého papiera. To pre našu školu a jej žiakov predstavuje spolu 210 kotúčov toaletného papiera, 24 kusov kuchynských utierok, 2 balíky hygienických vreckoviek.

    Najaktívnejší zberači:

    Laura Putoríková, 6.A

    Jožko Kužma, 1.A

    Patrik Klužák, 1.A

    Elizabeth Bulavová, 2.A

    Sebastián Štefánik, 7.A

    Artur Surovka, 3.A

    Tomáš Strýček, 4.A

    Všetkým, ktorí sa zapojili, ďakujeme. Prispeli ste na dobrú vec a pomohli našej škole i prírode. Nevyhadzujte starý papier, dá sa ešte použiť!

  • Rimania na Slovensku

    Rimania na Slovensku

    Rímska ríša so svojou rozlohou patrila medzi najväčšie ríše staroveku. Svojou mocou sa dotkla aj územia dnešného Slovenska. Limes Romanus, ktorý chránil impérium pred Barbarmi, sa v tejto časti ťahal prirodzenou hranicou  rieky Dunaj. Tento priestor poskytol  podmienky na vznik vojenského tábora Gerulata (dnešné Rusovce). Toto nie je jediný dotyk Rímskej ríše na Slovensku, menší vojenský tábor sa nachádzal aj v Iži. Pozostatky rímskych stavieb v Stupave, v Dúbravke, v Ciferi alebo vo Veľkom Kyre  poskytujú výpoveď o živote Rimanov. Zároveň nesmieme zabudnúť ani na známy nápis na trenčianskej skale. Tieto a ďalšie informácie o rímskom odkaze na Slovensku využili šiestaci pri vypracovaní projektu o tejto tematike. Projekty, ktoré šiestaci vytvorili, sú nádherné originály. Ich jedinečnosť a prevedenie vypovedá o zvládnutí danej problematiky a zároveň dáva obraz o ich záujme objavovať nové tajomstvá na hodinách dejepisu.

                                                                                                                                                    Mgr. Monika Vranová

  • Moje narodeniny - 7.A

    Moje narodeniny - 7.A
  • Súťaž o NAJ psíčka a mačičku

    Súťaž o NAJ psíčka a mačičku

    Vyhodnotenie výtvarnej súťaže

    Do súťaže o NAJ psíčka a mačičku sa zapojilo 40 detí našej školy. Zo všetkých prác najviac hlasov získali dielka týchto detí:

    Timejka Šušková, 2.A

    Pavlínka Strýčková, 2.A

    Tánička Čanecká, 4.A

    Karolínka Chobotová, 5.A

    Marika Labajová, 6.A

    Gabika Ondrúšková, 7.A

    Miška Čopková, 7.A

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za krásne výtvarné práce, víťazom gratulujeme. Ceny odovzdajú naši deviataci.

  • Naše národné parky

    Naše národné parky

    Naše národné parky

     

    Naše malé Slovensko má nepochybne nádhernú prírodu. Tie najkrajšie oblasti  tvoriace najvýznamnejšie prírodné dedičstvo, v ktorom je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti, sú zaradené do národných parkov. Platí tu 3. stupeň ochrany.

    Žiaci 8. ročníka sa na hodinách geografie venovaliochrane prírody – konkrétne našim národným parkom.  Vytvorili projekty o každom národnom parku. Verím, že pri tvorbe týchto projektov si uvedomili, aké je naše Slovensko krásne, že máme byť na čo hrdí, ale aj to,  že tú našu prírodu musíme chrániť.

                   Ing. Slávka Jurčíková

                                               

  • Ekoprojekty

    Ekoprojekty

    Ekoprojekty

     

    Žiaci 7. ročníka sa na hodinách chémie venovali environmentálnym témam – znečisteniu vzduchu a vody. Vytvorili projekty na témy: ozónová diera, kyslé dažde, skleníkový efekt a smog. Vo svojich prácach sa zamerali nielen na príčiny a dôsledky znečistení, ale aj na spôsoby riešenia daných problémov. Svoje projekty vytvorili v rôznej forme – ako počítačovú prezentáciu alebo v papierovej podobe. Svoje práce odprezentovali pred spolužiakmi a papierové projekty vystavili na školskej chodbe. Verím, že znalosti z tejto problematiky sa aj prejavia v našom každodennom konaní, lebo ak bude trpieť príroda, budemetrpieť aj my – sme predsa jej súčasťou!

                   Ing. Slávka Jurčíková

  • Mesiac s knihou a deviatakmi

    Mesiac s knihou a deviatakmi

    Pri príležitosti mesiaca kníh pripravili naši deviataci pre svojich mladších spolužiakov súťaž v riešení tajničky. Z ročníkov 2 - 4 sa do riešenia zapojilo 32 detí. Správnych odpovedi bolo 30. Aj žiaci 5.-8.ročníka sa aktívne zapojili. Odovzdali spolu 36 vyriešených tajničiek, z toho tri obsahovali nesprávne odpovede. Deviataci vyžrebovali troch výhercov z 1.stupňa a troch z druhého.

    Mená výhercov:

    Tamarka Časnochová, 2.A

    Marek Mariňák, 3.A

    Soňa Varsaviková, 4.A

    Zlatica Brandis,7.A

    Sebastián Štefánik, 7.A

    Ľuboš Karpita, 8.B

    Víťazom blahoželáme!

                                                                                                                                                           Vaši deviataci         

  • Planetárium - ŠKD

    Planetárium - ŠKD

    Pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárií dňa 5.4.2024 prišli medzi deti do ŠKD pracovníci Krajskej hvezdárne v Žiline, ktorí obohatili výučbu v ŠKD zábavnou, atraktívnou a zážitkovou audiovizuálnou formou. V prenosnom digitálnom planetáriu deti sledovali jednoduchú orientáciu na oblohe a dobrodružstvo slnečnej sústavy. Deti okrem získaných vedomostí mali aj nezabudnuteľný zážitok.

                                                                                                                                                            Anna Čimborová

  • Apríl - mesiac lesov

    Apríl - mesiac lesov

    Mesiac apríl je venovaný lesom, aby upozornil na ich nenahraditeľný význam pre človeka i spoločnosť. Tento rok si pripomíname význam lesov a ich nenahraditeľnosť už sedemdesiatykrát.

     

    Lesy plnia mnoho funkcií. Zásobujú planétu čerstvým vzduchom, zachytávajú nečistoty, pohlcujú prach a rádioaktivitu. Ovplyvňujú režim obehu vody, zadržiavajú ju, ovplyvňujú jej kvalitu i množstvo.

    Les je domovom, zdrojom živín a potravy pre rozmanité rastliny a veľké množstvo menších či väčších živočíchov. Celkovo žije v lesoch na celom svete viac ako polovica všetkých známych druhov zvierat.

    Vieš, že:

    • Jeden dospelý listnatý strom dokáže zásobiť kyslíkom až desať ľudí na celý rok.
    • Dokáže vyprodukovať až 1000l kyslíka denne. Človek denne spotrebuje 300 l kyslíka.
    • Na Zemi rastie 60 065 druhov stromov.
    • Na našej planéte sa nachádza viac stromov ako je hviezd v celej galaxii.
    • V Kalifornii v roku 2016 objavili doposiaľ najvyšší žijúci strom na svete. Hyperion meria neuveriteľných 115 metrov a predošlého rekordéra prekonal o viac ako 2,4 metra.
    • Za najstarší strom planéty je považovaná borovica dlhoveká, ktorá dostala pomenovanie Matuzalem. Rastie v nadmorskej výške viac ako 3-tisíc metrov v Kalifornii. Pre jeho ochranu je presná poloha viac ako 5 000 rokov starého stromu prísne utajovaná.

     

    Poznáte stromy a ich plody? Zahrajte sa a svoje poznatky si overte v prírode. Ktoré stromy rastú vo vašom okolí?

  • Anglický jazyk - Nur z Turecka

    Anglický jazyk - Nur z Turecka
  • Alfiáda

    Alfiáda

    Zapojte sa!

     

    ALFIÁDA - súťaž pre žiakov, triedy a školy. Zapojte sa do vedomostno zábavnej súťaže Alfiáda, ktorá odštartovala 4. apríla. Práve ty môžeš vyhrať elektrický citybike, inteligentné hodinky, pre našu školu interaktívny dotykový displej i dobrodružnú hru Edu Escape room pre celú triedu. Všetko nájdeš na: www.alfiada.sk. Ako sa zapojiť do Alfiády? Prihlás sa na alfbook.sk, vyrieš čo najviac testov s čo najvyššou úspešnosťou. A to je všetko!

  • Prenosné digitálne planetárium

    Prenosné digitálne planetárium
  • Svetový deň vtáctva

    Svetový deň vtáctva

    Poznáš vtáky vo svojom okolí?

    Prvý apríl sa zvyčajne spája so žartíkmi, ale v kalendári environmentalistu je 1. apríl Svetovým dňom vtáctva. Prvoaprílová ochranárska tradícia sa zrodila ešte v časoch Rakúsko-Uhorska. Založil ju slovenský prírodovedec Oto Hermann, ktorý sa narodil, žil a pôsobil v Brezne.

    Oto Herman (1835-1914) zasvätil prvý apríl vtákom po prvýkrát v roku 1900. Vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku to bolo zorganizované ako zaujímavá akcia pre školy. Spolu s vtákmi sa v tento deň oslavovali aj stromy.

    Pre ochrancov prírody je 1. apríl Dňom vtáctva najmä preto, že práve v apríli k nám zvyčajne priletí najviac sťahovavých vtákov. Ornitológovia odhadujú, že na Slovensko priletí každý rok približne 30 miliónov vtákov, z toho prevažná časť - asi dve tretiny - v apríli. Väčšina vtákov prilieta do našich končín z Afriky, menej z Ázie.

    K známym poslom jari prilietajúcim na Slovensko v tomto období patria bociany, škorce, drozdy, škovránky, žltochvosty, drozdy, ako aj lastovičky. 

    Na Zemi žije vyše 9 600 vtáčích druhov. Svoj domov na Slovensku z nich má takmer 220 hniezdiacich vtáčích druhov, pričom niektoré sa na zimu sťahujú do teplejších krajín. Naopak, niektoré druhy k nám v zime prilietajú zo severu, a tak sa aj počas mrazivých dní u nás zdržuje viac ako 19 druhov vtákov.

    K oslave Svetového dňa vtáctva sa môže pridať každý z nás podľa svojich možností - napríklad aj tým, že zavesí do záhrady skromnú vtáčiu búdku, zasadí vo svojej záhradke mladý stromček, alebo zabráni vypaľovačovi trávy škrtnúť zápalkou.

    zdroj: https://www.enviroportal.sk/clanok/svetovy-den-vtactva

    Zahraj sa:

    Nakukni do vtáčích kŕmidiel a hniezd.

  • Večer v knižnici

    Večer v knižnici

    Večer v knižnici

    Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní, ale je aj nerozlučne spätý s knihou. Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa  v tomto mesiaci  narodil aj zomrel. Bol to významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Dnes už jeho významnú úlohu - šírenie kníh a knižnej kultúry a podporu vzdelávania - plnia knižnice. Mesiac knihy sme si tento rok pripomenuli s našimi piatkami večerom v školskej knižnici. Deti sa na malú chvíľku preniesli zo sveta digitálnych technológií do sveta príbehov. Počas 2,5 hodinového programu si vybrali a prečítali zaujímavý príbeh, ďalšou ich úlohou bolo zahrať sa na spisovateľov a zaujímavý príbeh napísať. V poslednej časti programu po prezentácií vtipných príbehov, museli deti svoje diela v skupinkách graficky znázorniť. Samozrejme nechýbalo občerstvenie v podobe chutnej pizze. Náš večer sme ukončili super tanečnou zábavou. Čítanie je jednou z foriem rozvíjania osobnosti dieťaťa. Zlepšuje pamäť, rozvíja predstavivosť a obohacuje slovnú zásobu. A preto buďme našim deťom dobrým vzorom!

    Ing. Jana Kužmová

  • Marec - mesiac knihy

    Marec - mesiac knihy

    Mesiac marec sa vždy nesie v znamení kníh. Aj s deťmi v ŠKD sme si pripomenuli význam čítania kníh. Venovali sme sa rôznym aktivitám ako napr. výroba rozprávkovej záložky, vlastná ilustrácia obľúbenej knižky, či výroba miniknihy.

                                                                                                                                                    Ing. Martina Kiššová

  • Poďakovanie

    Poďakovanie

    Veľmi pekne ďakujem rodičom z 1.A za milé prekvapenie ku Dňu učiteľov. Veľmi si vážim Vašu ústretovosť a dôveru.

                                                                                                                                                       Tr. uč. Anna Sulková

  • Naša triedna šibačka - 3.A

    Naša triedna šibačka - 3.A
strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Čierne - Ústredie
    Čierne - Ústredie 183, 023 13 Čierne
  • 041/4373230